12 de gen. 2016

Malbaratament alimentari, un altre dels excessos de la humanitatEl malbaratament alimentari és el menjar que perdem o llencem durant tota la cadena
alimentària destinada al consum humà.

També es considera malbaratament aquell menjar que s’ha produït per alimentar la població
i que s’acaba aprofitant per a altres usos, com ara l’alimentació del bestiar.


Les causes són molt diverses però en destaquen l'excès de producció, el malbaratament que s’esdevé en la gran distribució a l’engròs, en la indústria de transformació dels aliments o en les explotacions agropecuàries, els supermercats, comerços, restaurants, les famílies... una llista molt àmplia. 

Segons un estudi de la FAo de 2011 Global food losses and food waste, cada any es perden o malbaraten 1.300 tones de menjar. 

El pitjor de tot és que no tota la Humanitat té la mateixa facilitat per accedir als aliments i que a més bona part d'aquesta passa gana. 

Una dada que "esgarrifa" dons és  un terç del que es produeix a tot el món. Això té conseqüències  tant a nivell social com ambiental. 

Cada vegada que llencem menjar, també estem llençant tot el que hi ha vinculat a aquell aliment com són els recursos que s'han destinat a la seva producció com el sòl, l'aigua, energia . També estem contribuint a l'increment d’emissions de CO2 a l’atmosfera. A més quantitat d'aliment llençat major és aquest impacte i com més lluny es produieix aquest aliment més emissions de CO2 estem contribuint a deixar en aquest planeta.

El nostre comportament com a consumidors pot ajudar moltíssim. Una norma moral a seguir és la de comprar només el que necessitem sobretot :el menjar no es llença!

Des d'aquest punt de partida s'ens acudeixen consells per no malbaratar com endreçar bé la nevera, planificar els menús i la compra, comprar  productes locals a botigues del poble o ciutat, guardar i conservar bé els aliments, i descobrir la cuina d'aprofitament que ens ofereix una ampla varietat de receptes senzilles i boníssimes.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Post Ads (Documentation Required)

Author Info (Documentation Required)